V katolíckych kostoloch na Slovensku dnes čítajú pastiersky list biskupov

24.04.2011 Celý región

Bratislava 24. apríla (TASR) - Tajomstvo a význam najväčších kresťanských sviatkov, dôležitosť živej viery a blížiace sa sčítanie ľudu sú obsahom pastierskeho listu slovenských katolíckych biskupov k Veľkej noci, ktorý dnes čítajú počas slávnostných omší na celom Slovensku.

"Ježišovým zmŕtvychvstaním bol položený základ konečného Božieho víťazstva spravodlivosti a pokoja, zrodila sa nádej veriacich na spásu. Ježišovo zmŕtvychvstanie je najväčším dôvodom našej oslavy Pána Boha a hlbokej radosti veriacich. Toto veľké tajomstvo našej viery má konkrétny význam pre všetkých vrátane ľudí modernej, technicky a konzumne zameranej doby," píšu biskupi v pastierskom liste a dodávajú, že aj súčasní ľudia, bez ohľadu na ich sociálne, kultúrne či náboženské rozdiely, potrebujú pre svoj zmysluplný život dar viery.

V súvislosti s významnou celoeurópskou i štátnou udalosťou - blížiacim sa sčítaním ľudu v máji tohto roku, katolícki biskupi zdôrazňujú, že viera má byť živá. Súčasne pripomínajú, že ich slová nesúdia a neodsudzujú tých, ktorí neveria. Povzbudzujú však všetkých veriacich, aby sa prihlásili k svojmu krstu.

"Ak má sčítanie podať pravý obraz o našom Slovensku, jeho bohatstve či chudobe, jeho obyvateľoch, ich vzdelaní či kultúre, aj o ich viere, o tom, koľko je v SR veriacich katolíkov, evanjelikov, pravoslávnych a iných, musíme hovoriť o vyznaní svojej viery. Pri sčítaní ide o osobné prihlásenie sa ku Kristovi a k cirkvi, v ktorej sme boli pokrstení," uvádza sa v pastierskom liste.

Biskupi súčasne upozorňujú veriacich, že treba počítať aj s tým, že pred sčítaním budú niektoré masmédiá viac útočiť proti cirkvi, aby pomýlili veriacich. Budú hovoriť o škandáloch a zneužívaní moci v cirkvi a ironizovať tých, ktorí chcú vyznať svoju vieru.

"Nemožno znevažovať celé naše dejiny, naše chrámy a obetavú činnosť mnohých veriacich. Nedajte sa pomýliť zavádzajúcimi rečami. Slovensko dnes potrebuje vieru a cirkev viac než kedykoľvek predtým", píšu katolícki biskupi v pastierskom liste.

Text pastierskeho listu TASR poskytol riaditeľ a hovorca Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.
 

Vyberte región